Fundada l’any 1984 i ubicada en un antic edifici que data del segle XIX, Celler Mont-Rubí es localitza als terrenys de Finca Avellà, una gran extensió de boscos i vinyes de la comarca de l’Alt Penedès. Es tracta d’un celler clau per entendre la història recent de la varietat catalana sumoll, un raïm que sense la ferma voluntat d’aquest celler s’hauria vist abocat irremeiablement a la desaparició.

La recuperació d’aquesta gran varietat tinta, antigament el raïm més cultivat de la regió, va començar l’any 2000, quan MontRubí va iniciar el seu projecte Gaintus i va recuperar la sumoll com a varietat per vinificar vins de qualitat. El celler va elaborar l’any 2001 el primer vi, només un miler d’ampolles d’un negre de sumoll amb un petit percentatge de cabernet sauvignon i, el 2002, Robert Parker qualificaria amb 92 punts el nou vi. A l’anyada 2003, el vi ja pràcticament no tenia cabernet sauvignon i deixava veure, molt clarament, el llarg procés d’aprenentatge pel qual el celler havia discorregut, mostrant ara una excel·lent integració de la fusta i l’alcohol.

El primer monovarietal arribaria el 2004 i es recorda encara avui com la millor anyada de la història de Mont-Rubí, un vi que va reflectir fidelment allò que avui considerem la tipicitat del sumoll. Aquells primers anys, tots els vins es van llançar al mercat sense denominació d’origen associada, ja que la DO Penedès no comptava amb la Sumoll entre les seves varietats autoritzades. Quan l’any 2010 la DO natal del sumoll va readmetre la varietat en el seu reglament, es va permetre etiquetar totes les ampolles com a DO Penedès, fins i tot les que serien emplenades amb els vins de les dues anyades anteriors que encara reposaven a les tines. A partir d´aquí, la varietat seria acceptada en altres denominacions.

Actualment, l’equip de Josep Queralt (enòleg en cap del celler) elabora pràcticament qualsevol estil de vi a partir de la seva varietat fetitxe: vins negres, rosats o dolços d’un estil molt personal, retrat fidel d’aquest raïm, de la seva història i del paisatge de què procedeix.

Vins disponibles a la botiga Celler del Pep